Amber блог
Amber комбинира 25-годишен опит в индустрията с най-модерните производствени практики и материали и ти дава матрак, който поддържа най-добрата стойка на тялото по време на сън.

Сънят – качество и количество

Сънят – качество и количество

„Сънят е здраве“ – всички сме чували този израз и не рядко го използваме без много много да се замислим. Но какво всъщност стои зад него?

Сънят или неговата липса се отразяват на здравословното ни състояние, на тонуса ни и начина, по който се чувстваме като цяло. А от там – и на качеството ни на живот. Пряко засяга нервната ни система и в последствие  –  функциите на целия организъм. Количеството качествен сън, който си набавяме има пряко отношение към познавателните ни умения – памет, говор, рационално и гъвкаво мислене, т.е. висококачественият сън е есенциален за развитието на мозъка.С това са свързани и раздразнителността, умората, свръхчувствителността и лесното забравяне, които са следствие от неползотворния сън. Те са причина и за възникването на редица автомобилни катастрофи и други инциденти.

Какво обаче определя качеството на съня и това колко трябва да спим?

Множество външни фактори влияят на нуждата ни от сън – здравословното състояние, в което се намираме, физическата ни активност, хранителният ни режим, емоционалното ни състояние, нивото на стрес в живота ни и др. физиологични, емоционални или психически фактори. Имайки предвид казаното до сега, става ясно, че абсолютно точен отговор на въпроса „По колко време трябва да спим“ не може да бъде даден. Въпреки това има възприети относителни стандарти за това колко е нужният сън спрямо възрастта на човек. Според тях новородените деца се нуждаят от 14 – 15 часа сън; децата, които вече са проходили – по 12 – 14 часа; децата, които ходят на училище – 9 – 10 часа; тийнейджърите трябва да спят по 8 – 9 часа, а възрастните се чувстват добре при 6 – 8 часа сън. Макар и всеки да трябва да определи за себе си необходимото му количество сън, този относителен ориентир би бил добра начална точка.

Вече имаме основна информация за количството нужен сън и от какво се определя то. Как обаче да подсигурим, че ще спим качествено?

Съществуват десетки заболявания на съня. Мнозина от тях – причинени от външни фактори, като например забързаното ежедневие на нашето време. Въпреки че не можем да избягаме от динамичния си начин на живот, има някои неща, върху които бихме могли да установим контрол и по този начин – да си подсигурим по-качествен сън.

Технологиите, например, са неизбежна част от живота на всеки.

 

И въпреки че сме заобиколени от тях всеки ден, ако просто си осигурим пространство за спане свободно от телефони, компютри и телевизори, би оказало изключително благоприятно влияние върху здравето ни в дългосрочен план. Друг съвет, който би било полезно да следваме, що се отнася до технологиите е да избягваме употебата им непосредствено преди да заспим – по този начин бихме осигурили качествена почивка на нервната си система.

Говорейки за нервната система, не можем да не споменем кофеина и алкохола като вредители.

Алкохолът би могъл да ни помогне да заспим, но влияе негативно на самия сън, а приемът на кофеин може да доведе до липсата на сън. За да спим ползотворно е хубаво да избягванме употребата на алкохол като цяло и тази на кофеин – в следобедните и вечерните часове.

Добрият сън бива повлиян и от това нивото ни на физическа активност. Физическите упражнения имат позитивно влияние върху съня. Трябва да се има предвид обаче, че по време на упражнения, тялото е в режим на натоварване, затова се препоръчва  те да се правят не по-късно от 3 часа преди заспиване.

Последният фактор, на който ще обърнем внимание, е състоянието на тялото ни по време на сън. За да има ефикасна почивка, е нужно да спим на качествен матрак, удобна възглавница и памучни чаршафи. Това е необходимо, тъй като организмът е уязвим по време на сън и е важно да бъде защитен и да се чувства комфортно, за да може почивката за него да бъде пълноценна.

Макар и да приключваме до тук, далеч не означава, че с това изчерпваме списъка на вредни влияния върху съня. Истината е, че почти всичко би могло да окаже влияние върху него. Но посланието, което отправяме към вас е, че в крайна сметка качественият сън и това колко от него получаваме зависи от нас самите. А щом „сънят е здраве“, защо да не му обърнем малко внимание и с няколко прости стъпки да го подобрим, а от там – и живота си?

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply