Amber блог
Amber комбинира 25-годишен опит в индустрията с най-модерните производствени практики и материали и ти дава матрак, който поддържа най-добрата стойка на тялото по време на сън.

Топ храни за здрав и спокоен сън

Пълноценният сън е от изключително голямо значение, както за физическото ни здраве, така и за емоционалното, но за съжаление, в наши дни, се наблюдава все повече хора, които имат затруднения със заспиването вечер. Причините за това може да бъдат безброй, като започнем от начина на живот, прекомерната употреба на технологии и стигнем до биологичните фактори, оказващи влияние на пълноценната ни почивка. Пълноценната ни почивка бива повлияна освен от избора ни на матрак, но и от правилно изградените ни навици по отношение хранене и спорт

Ние, от Amber, направихме проучване на храните, които оказват изключително благоприятно влияние на организма ни, подготвящи го за нощен сън. Храните, които сме подбрали са богати на химични субстанции, които влияят благоприятно на нервната ни система, като ни успокояват и ни подготвят за ползотворна почивка, а именно мелатонин и производната му серотонин. Мелатонинът е мощен антиоксидант и подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма. Това му свойство е довело до названието му „хормон на младостта“, тъй като мелатонинът подпомага съня и подобрява неговите качества. А както е известно, сънят е този, който помага на организма да се възстанови след уморителен ден. Ето ги и храните, за които говорихме по – рано:

1.БАНАНИ – това е храната, която може да бъде свързана с медикаментите, подпомагащи съня. Известно е, че бананите са богати на магнезии и калий, но това е само малка част от техните полезни вещества. Стимулацията на нашият организъм, да произвежда мелатонин и серотонин, кара тази супер храна да е предпочитана преди лягане.

2.ОВЕС – една купичка овес, предлагаща изобилие от калции, магнезии, фосфор, силиции и калии, е достатъчна, да предизвика повишаване на мелатонина във вашето тяло и да допринесе за така желания благоприятен сън.

3.ЧЕРЕН ШОКОЛАД – любима храна за много от нас, позволяваща ни да я консумираме не само през деня, а и в по – късните часове на денонощието. Той е зключителен стимулант на химичната субстанция серотонин в нашите тела,  действащ благоприятно за отпускането на ума и тялото ни.

4.ПЧЕЛЕН МЕД – съдържанието на глюкоза в меда може да се окаже по – полезно отколкото предполагате. Сигнализирането към мозъка посредством глюкозата, да намали функцията на орексина (хормонът, свързан с безсънието), подпомага по – лесното заспиване.

5.БИЛКОВ ЧАЙ – една чаша билков чай преди лягане е достатъчна, за да окаже благотворно въздействие върху нощният ви сън. Различните билкови чайове притежават седативни и отпускащи свойства, които подпомагат тялото да релаксира.

6.ОРЕХИ – освен, че ги познаваме, като храна, полезна за нашия мозък, те са едни от най –добрите храни за здрав и пълноценен сън. Причината се крие в хормона трипотфан. Той е аминокиселина, която регулира хормона на съня, а именно мелатонинът. Освен това, самите орехи съдържат мелатонин, което засилва ефекта.

7. СЪОМГА И РИБА ТОН – морските дарове също биха могли да влезнат в полза за добрия сън. Те съдържат нужния на тялото ни витамин B6, чрез който се произвежда и мелатонинът, а той вече знаете до какво води!

 

Хапваме и лягаме!

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply